آرتروز زانو
بالا رفتن سن دلیل مهمی در ابتلا به بیماری آرتروز زانو است. اما ممکن است برخی از افراد جوان به این بیماری نیز دچار شوند. آرتروز زانو ممکن است بر اثر عوامل ارثی، آسیب های زانو، عفونت و یا حتی اضافه وزن بوجود بیاید. در ادامه این مقاله همه چیز در مورد آرتروز زانو را بررسی کرده ایم و سعی کرده ایم به سوالات رایج در رابطه با این موضوع جواب بدهیم.
آرتروز زانو چیست؟
آرتروز یا ساییدگی مفاصل، بیماری است که باعث فرسایش و تخریب غضروف می شود. غضروف های بدن بافتی لغرنده دارند که انتهای استخوان ها را در یک مفصل می پوشانند، و به دلیل لغزنده بودن باعث می شود تا استخوان ها به راحتی بر روی یکدیگر حرکت کنند. با فرسایش این غضروف ها، استخوان ها به یکدیگر نزدیک می شوند و سایش پیدا می کنند. این ساییدگی باعث می شود تا استخوان ها به زانو درد، ورم مفصل، خشکی و بی حرکتی و کاهش توانایی حرکت مفصل منجر شود.
روش تشخیص آرتروز زانو
برای تشخیص آرتروز بهتر است به علائم و نشانه های این بیماری توجه کرد. شایع ترین نشانه این بیماری درد هنگام حرکت است. علاوه بر این خشکی و بی حرکتی زانو، صدا دادن زانو، بزرگ شدن مفصل زانو و ورم زانو از دیگر علائم این بیماری است.
البته علائم دیگری همچون خالی کردن زانو و محدودیت حرکت زانو نیز وجود دارد که این علائم کمتر شایع هستند.
برای تشخیص دقیق تر بهتر است که به پزشک مراجعه کنید. پزشک با بررسی مواردی مثل قرمزی و حساسیت به لمس، بزرگ شدن مفصل زانو، ورم و آب آوردن زانو و ضعف عضلات، به تشخیص دقیق بیماری آرتروز می پردازد.
گاهی لازم است برای تشخیص دقیق عکسبرداری انجام شود و بهترین نوع عکسبرداری، عکسبرداری اشعه ایکس است.
علائم آرتروز زانو
آرتروز زانو که با نام استئوآرتریت یا سائیدگی زانو شناخته میشود، از شایع ترین دلیل های درد زانو در سنین بالا و حتی سنین میانسالی است که در این حالت غضروف مفصل زانو دچار آسیب می شود و راه رفتن را برای فرد مشکل میکند. این بیماری در ابتدا درد و تورم را ایجاد میکند و در مراحل پیچیدهتر باعث تغییر شکل در پاها و راه رفتن شود.
آرتروز زانو چه علائمی دارد
علائم این بیماری عبارتند از:
- وجود تورم و التهاب شدید در مفصل زانو
- بیثباتی و دررفتگی کشکک زانو
- درد های شدید هنگام فعالیت
- احساس گرمی در زانو
- احساس خشکی زانو بعد از نشستن طولانی مدت
- کاهش توانایی حرکتی زانو
- شنیدن صدا در زانو به هنگام راه رفتن
- کاهش انعطاف پذیری مفصل
- تغیر شکل مفاصل
- تغیر حالت پاها مثل پرانتزی شدن یا کج شدن زانو
- احساس ضعف و بی ثباتی در پا
بهترین درمان آرتروز زانو
آرتروز زانو درمان قطعی ندارد اما با روش های زیر می توان علائم ناشی از آن را کنترل کرد.
دارو درمانی و غضروف سازی
داروهای زیادی برای درمان آرتروز وجود دارد که بهتر است توسط پزشک متخصص تجویز شود. داروهای مسکن، کوتیکواستروئید ها، داروهای تقویت مفاصل و… داروهایی هستند که می توانند به تسکین درد و بهبود آرتروز زانو کمک کنند.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی نقش بسیار مهمی در بهبود و کنترل آرتروز دارد. فیزیوتراپیست به بیمار می آموزد تا از مفاصل خود به خوبی مراقبت کند و کارهای زندگی خود را به شکلی انجام دهد که فشار کمتری بر روی زانو بوجود بیاید.
علاوه بر این موارد فیزیوتراپی به بیمار کمک می کند تا دامنه حرکات مفصل زانو خود را افزایش دهد.
تزریق ژل
مایع مفصلی درون زانو دارای ماده ای به نام هیالورنیک است که باعث چسبندگی و غلیط شدن مایع مفصلی می شود. در افراد مبتلا به بیماری آرتروز زانو، تولید این مایع کاهش پیدا می کند و به غلظت کمتری نسبت به حالت عادی خود می رسد. در روش تزریق ژل به زانو، در مدت سه هفت، سه بار ماده ی حاوی اسید هیالورونیک به مفصل زانو تزریق می شود تا اصطحکاک و سایش مفاصل را کاهش دهد.
تزریق پی آر پی
در این روش ده سی سی از خون بیمار گرفته می شود و داخل سانتریفوژ قرار داده می شود و پلاکتهای خون را از قسمت های خون جدا می کنند. سپس در شرایط استریل به منطقه مورد نظر تزریق می کنند تا خود مفاصل زانو دوباره شروع به تولید ماده مفصلی کند.
استفاده از زانو بند طبی برای درمان آرتروز زانو
زانو بند بیشتر برای افراد مبتلا به ساییدگی مفاصل طراحی شده است. این زانو بند ها به کاهش بار وارد شده به زانو کمک می کنند. زانو بند های مخصوص طبی از طریق تغییر زاویه بین استخوان ساق و ران پا، فشار وارد شده به مفاصل زانو را کاهش می دهند و باعث کاهش درد و افزایش دامنه حرکتی مفصل زانو می شوند، موارد فواید استفاده از زانو بند طبی را در مقاله مربوط مشاهده بفرمایید. . زانوبند های طبی انواع گوناگونی دارند که بیمار متناسب با وضعیت خود با تجویز پزشک می تواند آنها را انتخاب کند اورتینو مفتخر به تولید اولین زانوبند های طبی تخصصی در ایران میباشد. برای مشاهده قیمت و مدل زانوبند ها ی پیشرفته به صفحه فروشگاه اورتینو مراجعه بفرمایید.
زانو بند آرتروز زانو
در استئوآرتریت زانو (آرتروز زانو) غضروف های مفصلی زانو به تدریج فرسوده می شوند و در این حالت استخوان های مفصل در تماس مستقیم با هم قرار می گیرند و در نبود مایع لغزنده، سایش استخوان ها روی هم موجب درد، تورم و کاهش توانایی حرکت زانو می شود.زانوبندها می توانند با انتقال نیرو به مفصل زانو از درد زانوی بیمار کم کنند.
درواقع روش های زیادی برای کاهش و جلوگیری از بیماری آرتروز زانو وجود دارد، اما درمان قطعی زانو فقط از طریق جراحی انجام می شود اما زانو بند ها به بیمار کمک می کنند تا فعالیت روزمره خود به طور راحت تر انجام دهد. برای اطلاعات بیشتر زانوبندهای طبی مخصوص درد کشکک زانو مقاله مربوط را مشاهده بفرمایید.
استفاده از کفش و کفی مناسب
استفاده از کفی و کفش مخصوص، شوک وارد شده به پا را جذب کرده و تاثیر زیادی در کاهش فشار وارد شده به زانو دارد. البته در مورد آرتروز خفیف نیز یک کفی یا پد مخصوص برای بیمار تجویز می شود.
آرتروز زانو و پیاده روی
بیشتر بیماران مبتلا به آرتروز زانو هرچقدر بیشتر تحرکت داشته باشند، درد کمتری را احساس می کنند. اصولا اینگونه بیماران نیازمند یکسری فعالیت و ورزش های ساده هستند که پیاده روی بهترین ورزش برای بهبود و کنترل این بیماری است. پیاده روی به پیشگیری از آرتروز زانو بسیار کمک می کند.
البته اگر به آرتروز زانو دچار هستید و درد شدیدی دارید، بهتر است قبل از انجام پیاده روی با پزشک خود در این رابط مشورت کنید چون ممکن است دچار عوارض مخربی شوید.
درمان آرتروز زانو با استفاده از روشهای نوین بدون جراحی
امروزه اکثریت افراد می دانند که با استفاده از دارو و فیزیوتراپی می توان درد آرتروز را تسکین داد. اما در کنار این دو روش، روش های نوین دیگری برای درمان آرتروز وجود دارد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.
درمان دستی
یکی از جدیدترین روش های حال حاضر برای کنترل و بهبود آرتروز زانو، منوال تراپی یا همان درمان دستی است. تحرک دستی یک تکنیک دستی است که با استفاده از حرکت منفعل تکراری با سرعت کم و دامنه های مختلف انجام می شود. این روش به کاهش درد و افزایش دامنه حرکتی مفاصل بسیار کمک می کند.
اولتراسوند
اولتراسوند یکی دیگر از روش های جدید برای درمان آرتروز زانو است. در این روش از امواج صوتی با فرکانس بالا برای نفوذ در بافت سطحی به منظور بهبود قابلیت کشش بافت استفاده می شود. اولتراسند می تواند هر دو اثر حرارتی و غیر گرمایی را ارائه دهد که بر اساس وضعیت بیمار انتخاب می شود. استفاده از این روش به افزایش تحرک مفاصل و کاهش التهاب در زانو بسیار کمک می کند.
لیزر سطح پایین
فوتون های پرتو لیزر بهبودی بافت را تقویت می کنند و به تحریک رشد سلول کمک می کنند و علاوه بر این پارگی بسیار ریز موجود در تاندون را ترمیم می کند. لیزر سطح پایین به بهبود گردش خون و اکسیژن رسانی بافت بسیار کمک میکند.
تحریک عصبی الکتریکی از طریق پوست
TENS یکی از رایج ترین روش ها برای مدیریت درد است. در این روش با استفاده از تحریک الکتریکی، به جلوگیری از ارسال سیگنال های درد به مغز جلوگیری میکند و باعث می شود مغز درد را احساس نکند. البته این روش فقط برای چند ساعت دوام می آورد.
طب سوزنی
در این روش پزشک با استفاده از سوزن های خیلی نازک جریان خون را افزایش می دهد و همین دلیل باعث می شود تا التهاب کاهش و تحرک سیستم ایمنی بدن بهبود پیدا کند.
آرتروز مفصل زانو
آرتروز مفصل زانو به معنای از بین رفتن غضروف مفصلی است، از بین رفتن غضروف مفصلی می تواند در داخل زانو، خارج زانو و یا در زیر کشکک زانو اتفاق بیافتد. در هر قسمت از مفصل زانو که این عارضه اتفاق افتد، با درد همراه خواهد بود.
میزان دردی که بیمار احساس می کند ، متناسب با میزان از دست دادن غضروف زانو می باشد. هر چقدر غضروف مفصل زانو بیشتر از بین برود، زانو بیشتر دچار تغییر شکل می شود و این تغییر شکل زانو علاوه بر درد یکی از علائم آرتروز زانو می باشد.
آرتروز زانو در جوانی
عده ای از افراد تصور میکنند آرتروز زانو بیماری است که فقط افراد سن بالا به آن مبتلا می شوند و این بیماری در جوانان رخ نمی دهد.
درحالی که مسائلی مانند بی تحرکی، انواع بیماری های التهابی، وزن بالا و ضعف عضلات، اختلالاتی مانند زانوی ضربدری یا پرانتزی، وارد شدن ضربه مستقیم به زانو، شکستگی هایی که خوب جوش نخورده باشند، انجام فعالیت های سنگین ورزشی و پوشیدن کفش های نامناسب از عوامل بروز آرتروز زانو در جوانان محسوب می شود.
بیماری آرتروز در جوانان اغلب به دلیل وارد شدن فشار بیش از حد به مفاصل زانو ایجاد می شود و این فشار علاوه بر زانوها، لگن و مچ دست هم دچار آسیب می کند.
آرتروز زانو درمان خانگی
اگر به دنبال درمان آرتروز به روش های طبیعی و خانگی هستید، چای زنجبیل، چای بابونه، چای سبز، مصرف زردچوبه، مصرف میخک، کمپرس سرد و گرم و آفتاب گرفتن می تواند بهترین راه ها برای کمک به بهبود درد آرتروز زانو باشند.
بهبودی آرتروز زانو
آرتروز زانو یک بیماری تخریبی مفصل است و از علائم آرتروز زانو میتوان به خشکی مفصل و ضعف عضلات اطراف ناحیه مفصل اشاره کرد.
برای درمان آرتروز زانو لازم است تا مواردی مانند تغذیه، کنترل وزن ، انجام تمرینات ورزشی مناسب، درمانهای فیزیوتراپی و … را انجام داد تا به کاهش درد و بهبودی کامل رسید.
برای آرتروز زانو چه باید کرد؟
درمان بیماری آرتروز زانو با توجه به وضعیت جسمی بیمار و تشخیص پزشک متفات است. درمان های تجویز شده از سوی متخصص ارتوپد می تواند به تسکین درد و تورم ناشی از این بیماری جلوگیری کند و به توانایی انجام کارهای روزانه و بهبود کیفیت زندگی کمک کند.
بهترین ورزش برای آرتروز زانو
ورزش کردن زیر نظر پزشک می تواند به بهبود آرتروز زانو کمک کند. اما بهترین ورزش برای هر شخص باید طبق نظر دکتر مشخص شود.
در ادامه دو حرکت ورزشی را به شما معرفی می کنیم که به بهبود درد آرتروز زانو بسیار کمک می کند.
بالا آوردن زانو
کنار دیوار بایستید و یک پای خود را بدون چرخاندن پنجه پا، از بغل بالا بیاورید و طرف ثابت بدن را به دیوار تکیه ندهید. پا را پایین و بالا ببرید و این حرکت را 15 الی 20 برای هر پا انجام دهید.
این حرکت به بهبود پایداری و تعادل مفاصل زانو کمک می کند.
بشین پاشو بر روی صندلی
بر روی صندلی بنشینید، به آرامی برخیزید و دوباره بنشینید. این حرکت را یک دقیقه تکرار کنید. انجام این حرکت به بهبود دامنه حرکت مفصل زانو و افزایش قدرت پا کمک می کند.
بهترین دارو برای آرتروز زانو
طبق نظر سنجی داروخانه ها و دکتر ها، 5 مکمل زیر بهترین مکمل های تقویت استخوان و مفاصل هستد.
- -قرص استئو پلاس یورویتال
- -قرص کارتیژن مکس نیچرز اونلی
- -قرص استئو فلکس پلاس هلث اید
- -قرص گلوکو استار نیچرز اونلی
- -قرص مکسی ژنو رزاویت
قیمت زانوبند آرتروز
قیمت زانو بند های آرتروزی بسیار متفاوت است. بسته به نیاز زانو و نوع زانو بند قیمت ها تغیر می کند. بازه قیمتی زانو بند های طبی از حدود 200 هزار تومان تا 2 میلیون تومان است.