هر چیزی که باید درباره ی آرتروز زانو بدانیم
آیا به آرتروز زانو مبتلا شده اید؟ در انجام کارهای روزمره ی دچار مشکل شده اید؟ از درد غیر ضروری رنج می برید؟ آیا میخواهید یک تکیهگاه خوب برای زانوی خود پیدا کنید؟ اگر دچار این مشکلات هستید این مقاله را از دست ندهید، در اینجا توضیح میدهیم که آرتروز چیست و مهمتر از آن، راههایی که میتوانید عملکرد و راحتی را بهبود ببخشید.
بیشتر بخوانید: خرید زانو بند طبی
آرتروز چیست؟
استئوآرتریت یا همان آرتروز، که معمولا به عنوان ساییدگی مفاصل شناخته می شود، وضعیتی است که در آن بالشتک طبیعی بین مفاصل یا همان غضروف از بین می رود. وقتی این اتفاق میافتد، استخوانهای مفاصلی که به یک دیگر نزدیک تر هستند، ساییده میشوند و جذب ضربه توسط غضروف کمتر می شود. مالش منجر به درد، تورم، سفتی، کاهش توانایی حرکت و گاهی اوقات تشکیل خارهای استخوانی می شود.
بیشتر بخوانید: زانوبند طبی آرتروز
لت آرتروز زانو چیست؟
لت آرتروز زانو به معنای آسیب و تغییراتی است که در مفصل زانو ایجاد میشود و باعث درد، سفتی و محدودیت حرکت در زانو میشود. این بیماری ممکن است ناشی از سایر بیماریهای زانو، آسیبهای ورزشی، خمشدگی زیاد زانو، بیماریهای مزمن مانند التهاب مفاصل و نیز پیری باشد.
در لت آرتروز زانو، بافتهای نرم در مفصل زانو از جمله غضروف، استخوان و بافتهای مفصلی دچار آسیب و تغییرات شدید میشوند و ممکن است به نوبه خود باعث شل شدن و نقصان عملکرد مفصل شود.
بيشتر بخوانيد: آرتروز زانو ( علائم و درمان آرتروز زانو)
شایع ترین علت آرتروز زانو افزایش سن است. تقریباً همه در نهایت به درجاتی از آرتروز مبتلا می شوند. با این حال، چندین عامل ابتلا به آرتریت قابل توجه در سنین پایین را افزایش می دهد:
- سن : توانایی غضروف برای التیام با افزایش سن کاهش می یابد.
- وزن : وزن باعث افزایش فشار بر روی تمام مفاصل به خصوص زانوها می شود. هر کیلوگرم وزنی که اضافه می کنید 3 تا 4 کیلوگرم وزن اضافی بر روی زانوهای شما اضافه می کند.
- وراثت: شامل جهشهای ژنتیکی است که ممکن است فرد را بیشتر در معرض ابتلا به آرتروز زانو قرار دهد. همچنین ممکن است به دلیل ناهنجاری های ارثی در شکل استخوان هایی باشد که مفصل زانو را احاطه کرده اند.
- جنسیت : احتمال ابتلا به آرتروز زانو در زنان 55 ساله و بالاتر بیشتر از مردان است.
- آسیب های ناشی از داشتن استرس مکرر: اینها معمولاً نتیجه نوع شغلی است که یک فرد دارد. افرادی که دارای مشاغل خاصی هستند که شامل فعالیت های زیادی است که می تواند به مفصل فشار وارد کند، مانند زانو زدن، چمباتمه زدن، یا بلند کردن وزنه های سنگین (25 کیلوگرم یا بیشتر) که به دلیل فشار مداوم روی مفصل، بیشتر در معرض ابتلا به آرتروز زانو هستند.
- ورزش : ورزشکارانی که در فوتبال، تنیس یا دویدن به مدت طولانی فعالیت می کنند ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آرتروز زانو باشند. این به این معناست که ورزشکاران باید اقدامات احتیاطی را برای جلوگیری از آسیب انجام دهند. با این حال، مهم است که توجه داشته باشید که ورزش متوسط و منظم مفاصل را تقویت می کند و می تواند خطر ابتلا به آرتروز را کاهش دهد. در واقع، ضعف عضلات اطراف زانو می تواند منجر به آرتروز شود.
بیشتر بخوانید: زانوبند طبی بعد از عمل جراحی
- بیماری های دیگر: افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید، دومین نوع رایج آرتریت، نیز بیشتر در معرض ابتلا به آرتروز هستند. افراد مبتلا به برخی اختلالات متابولیک، مانند آهن اضافی یا هورمون رشد بیش از حد، نیز در معرض خطر ابتلا به آرتروز هستند.
علائم آرتروز زانو چیست؟
علائم اصلی آرتروز درد و سفتی در مفاصل است که می تواند حرکت مفاصل آسیب دیده و انجام برخی فعالیت ها را دشوار کند. علائم ممکن است به صورت دوره ای ظاهر شوند و بعد مدتی از بین بروند که می تواند مربوط به سطح فعالیت و حتی آب و هوا باشد. در موارد شدیدتر، علائم می تواند مداوم باشد. اگر علائم مداومی دارید بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
بيشتر بخوانيد: انواع زانو بند طبی (ویژگی و کاربرد آن)
سایر علائمی که ممکن است شما یا پزشکتان متوجه آن شوید عبارتند از: حساسیت مفاصل، افزایش درد و سفتی زمانی که مفاصل خود را برای مدتی تکان ندادهاید، بزرگ به نظر رسیدن مفصل ها و تحلیل عضلات
آرتروز میتواند هر مفصلی را در بدن درگیر کند، اما شایعترین نواحی ای که درگیرمیشوند زانو، لگن و مفاصل کوچک دستها هستند. اغلب، علائم را فقط در 1 مفصل یا چند مفصل در هر بار تجربه خواهید کرد.
اگر دچار آرتروز زانو هستید، معمولاً هر دو زانو به مرور زمان تحت تأثیر قرار میگیرند، مگر اینکه در اثر آسیب یا بیماری دیگری رخ داده باشد که فقط یک زانو را تحت تأثیر قرار میدهد. زانوهای شما ممکن است هنگام راه رفتن بیشتر دردناک شوند، به خصوص هنگام راه رفتن از تپه ها یا پله ها. گاهی اوقات، ممکن است در هنگام صاف کردن پاهایتان به مشکل بخورید . همچنین ممکن است هنگامی که مفصل آسیب دیده را حرکت می دهید، صدایی ملایم و رنده ای بشنوید.
بيشتر بخوانيد: زانو درد علت و علائم دردزانو چیست
آرتروز چگونه تشخیص داده می شود؟
تشخیص آرتروز زانو با معاینه پزشک آغاز می شود. همچنین پزشک سابقه پزشکی شما را می پرسد و علائم را یادداشت می کند. حتماً دقت کنید که چه چیزی باعث بدتر یا بهتر شدن درد میشود تا به پزشکتان کمک کند تا تشخیص دهد که آیا آرتروز یا چیز دیگری ممکن است باعث درد شما شود. همچنین ببینید که آیا فرد دیگری در خانواده شما آرتروز دارد یا خیر.
پزشک شما ممکن است آزمایشات بیشتری را تجویز کند، مثل:
اشعه ایکس: که می تواند آسیب استخوان و غضروف و همچنین وجود خار استخوان را نشان دهد.
MRI : زمانی تجویز می شود که اشعه ایکس دلیل واضحی برای درد مفاصل نشان ندهد یا زمانی که اشعه ایکس نشان میدهد که قسمت های دیگر بافت مفصلی ممکن است آسیب دیده باشند. پزشکان ممکن است از آزمایش خون برای رد سایر چیز هایی که میتوانند باعث درد شوند، مانند آرتریت روماتوئید که نوعی آرتریت ناشی از اختلال در سیستم ایمنی بدن است.
بيشتر بخوانيد: خرید زانوبند طبی
گزینه های درمانی برای آرتروز زانو چیست؟
آرتروز یا استئوآرتریت یک بیماری طولانی مدت است که قابل درمان نیست، اما لزوماً با گذشت زمان بدتر نمی شود و گاهی اوقات می تواند به تدریج بهبود نیز یابد. چندین روش درمانی نیز برای کاهش علائم وجود دارد . هدف اولیه درمان آرتروز ، تسکین درد و بازگشت تحرک است.
گاهی اوقات علائم خفیف را می توان با اقدامات ساده ای کنترل کرد، مانند کم کردن وزن با ورزش منظم در صورت پوشیدن کفش مناسب و استفاده از وسایلی مانند زانوبند یا بریس. دو نوع زانوبند وجود دارد:
بیشتر بخوانید: زانوبند طبی آرتروز
زانوبند های «تخلیهکننده» که وزن را از سمت زانوی آسیبدیده از آرتریت دور میکنند. و زانوبند های «حمایت کننده» که برای کل زانو پشتیبانی می کنند.
اگر علائم شما شدیدتر باشد، ممکن است به درمان های اضافه ای مانند مسکن ها و یک برنامه ورزشی مشخص با فیزیوتراپ نیاز داشته باشید.
در تعداد کمی از موارد، که درمان ها کمکی نکرده باشند یا آسیب مفاصل بسیار شدید یاشد، ممکن است جراحی برای ترمیم، تقویت یا جایگزینی مفصل آسیب دیده انجام شود.