پارگی رباط صلیبی
حتما زمانیکه به تماشای فوتبال نشسته اید و یکی از بازیکن ها با خطا بر روی زمین می افتد، می شنوید که گزارشگر با ناراحتی می گوید امیدوارم دچار پارگی رباط صلیبی نشده باشد. حتما با خودتان می پرسید پارگی رباط صلیبی یعنی چه؟ چرا آنقدر این عارضه خطرناک و جدی است؟ چرا بازیکن های فوتبال از پاره شدن رباط صلیبی می ترسند؟ بیایید بیشتر با پارگی رباط صلیبی در فوتبال آشنا شویم. به طور کلی، این عارضه در اثر پیچ خوردن مفاصل زانو به وجود می آید، در این مشکل، مفاصل زانو ناپایدار خواهند شد و لنگ می زنند. اگر شخصی به این بیماری دچار شده باشد، درمان کردن کشیدگی یا پارگی رباط زانو زمان بر خواهد بود. اما آیا می دانید پارگی رباط صلیبی بدون جراحی قابل درمان است؟ برای درد پارگی رباط زانو چه باید کرد؟ اگر پارگی رباط صلیبی عمل نشود چه میشود. ریسک های عمل جراحی رباط صلیبی چیست؟
رباط های صلیبی
بیشتر بخوانید: خرید و قیمت زانو بند طبی
به طور کلی، هر کدام از زانوها چهار رباط اصلی دارند که رباط های طرفی داخلی، خارجی، رباط صلیبی قدامی و خلفی از مهم ترین هستند. رباط صلیبی به شکل مایل داخل مفاصل زانو قرار می گیرند؛ همچنین لیگامان صلیبی قدامی (جلویی) هم جهت با رباط داخلی است که می تواند حرکات ساق پا را به سمت جلو کنترل کند. رباط های صلیبی داخلی، حرکات زانوها را به سمت داخل کنترل می کند و لیگامان های صلیبی خلفی نیز، هم جهت با رباط های طرفی خارجی هستند و می تواند حرکات ساق پا را به سمت عقب محدود کند و در بیشتر مواقع سفت و کشیده هستند. یکی از لیگامان های مهم زانوها که نیروهای برشی را در مفاصل تثبیت می کنند، رباط های صلیبی قدامی (A.C.L) هستند و متاسفانه در بیشتر ورزشکارانی که با برخوردهای سنگین و ناگهانی دچار پارگی آن می شوند و به عمل جراحی احتیاج پیدا می کنند.
آسیب دیدگی رباط زانو چیست؟
ثبات مفاصل زانو بر عهده رباط ها و عضله های اطراف زانو است و به همین دلیل این مفصل ها می توانند به راحتی آسیب ببینند. در این حالت با یک ضربه مستقیم یا منقبض شدن بیش از حد عضلات، در شرایطی مانند تغییر ناگهانی در زمان دویدن، به مفاصل زانو آسیب وارد خواهد کرد. به آسیب دیدگی رباط زانو، پیچ خوردگی یا پارگی گفته می شود و این عارضه را بر اساس شدت وارد شده به لیگامان به گروه های زیر دسته بندی می کنند.
- آسیب دیدگی رباط زانو نوع 1: در این نوع آسیب دیدگی، رباط زانو به صورت خفیف آسیب می بیند. در این عارضه رباط تا حدودی دچار کشیدگی خواهد شد، اما می تواند به ماندگاری و ثبات مفاصل زانوها کمک کند.
- نوع دوم آسیب دیدگی رباط زانو: در آسیب دیدگی نوع دوم شکل رباط به دلیل شدت آسیب، در محل خود سست خواهد شد؛ این مشکل، پارگی ناقص رباط زانو نامیده می شود.
- آسیب دیدگی رباط زانو نوع 3: این حالت در اکثر موارد رباط زانو به طور کامل پاره می شود؛ در نتیجه رباط ها به دو بخش مجاز تفکیک خواهند شد و به همین دلیل مفاصل زانوها بی ثبات می گردند.
نکته: به طور کلی، رباط طرفی داخلی (MCL) در مقایسه با رباط طرفی خارجی یا LCL، بیشتر آسیب می بینند. همچنین به دلیل ساختار پیچیده قسمت خارجی مفصل زانو، اگر رباط طرفی خارجی آسیب ببیند، معمولاً بقیه ساختارهای مفصل هم آسیب خواهند دید.
بیشتر بخوانید: زانوبند طبی بعد از عمل جراحی
فرق بین کشیدگی رباط و پارگی آن چیست؟
به کشیده شدن رباط زانو، کشیدگی رباط گفته می شود که در بعضی از مواقع باعث صدمه به رباط ها و پاره شدن آن ها می شود. پیچ خوردگی و رگ به رگی زانوها یکی از علت های کشیدگی رباط ها است که با پیچ خوردگی لیگامان ها، این قسمت ها در معرض کشیدگی قرار خواهند گرفت. کشیدگی رباط های زانو متناسب با شدت آسیب دیدگی و نوع رباط به دو نوع زیر تقسیم بندی خواهد شد.
- کشیده شدن رباط های صلیبی قدامی
- کشیده شدن رباط های صلیبی خلفی
اما در پارگی رباط های زانو، لیگامان ها به طور کامل و جدی آسیب می بینند و پاره می شوند؛ همچنین دامنه حرکتی مفاصل محدود خواهد شد و موجب ناتوانی فرد در چرخیدن پا و پاره شدن مینیسک زانو می گردد. پارگی رباط ها خطرناک تر است و به سه نوع آسیب دیدگی خفیف، متوسط و شدید تقسیم خواهد شد.
علل پاره شدن رباط صلیبی
شایع ترین علت پارگی رباط صلیبی، چرخش زانوها به سمت خارج با والگوس زانو است و محل پاره شدن ممکن است در قسمت اتصال رباط به بخش انتهایی و تحتانی ران، ناحیه انتهایی فوقانی درشت نی یا در وسط آن باشد. از عواملی که باعث پاره شدن رباط صلیبی می شود، می توان به موارد زیر اشاره کرد؛ البته به تازگی مشخص شده که عوامل ژنتیکی هم بر روی پارگی لیگامان ها اثر دارد.
- عوامل محیطی: ورزش هایی مثل پریدن یا دویدن، تصادف خودرو
- عوامل آناتومیک: احتمال آسیب دیدگی رباط های متقاطع جلویی در بخش میانی، از سایر نواحی بیشتر است. توجه داشته باشید که در بانوان ورزشکار، پاره شدن رباط بیشتر رخ می دهد که به دلیل تفاوت در قدرت بدنی آن ها است.
- هورمون ها: با زیاد شدن سطح هورمون استروژن در بدن، احتمال پارگی رباط بیشتر می شود.
- تغییر جهت با سرعت زیاد، مثلا در فوتبال
- توقف سریع یا ناگهانی فرد در حال دویدن
- دویدن یا کم شدن سرعت حرکت با سرعت بالا
- پایین پریدن به صورت اشتباه
بیشتر بخوانید: زانوبند طبی آرتروز
کشیدگی و پارگی رباط صلیبی
کشیدگی رباط ها در واقع همان پارگی رباط است که باعث درد زیاد و عدم توانایی فرد در راه رفتن می شوند. رباط ها بندهای بسیار سخت از بافت فیبروز هستند که می توانند استخوان ها را به مفاصل متصل کنند. به طور کلی، بیش ترین کشیدگی رباط در مچ پاها رخ می دهد و برای درمان اولیه خانگی آن می توان از یخ و کمپرس استفاده کرد. کشیدگی رباط ها در موارد خفیف تر به راحتی در منزل قابل درمان هستند ولی در موارد حاد برای درمان پارگی از عمل جراحی کمک گرفته خواهد شد. تفاوت بین کشیدگی رباط با کشیدگی ماهیچه، این است؛ در کشیدگی رباط ها، بندهایی که دو استخوان مختلف را به هم وصل می کند آسیب می بیند ولی در کشیدگی ماهیچه، یک عضله یا بافت متصل شونده به استخوان دچار پارگی می شود.
درمان پارگی رباط صلیبی
اگر پارگی در رباط های صلیبی رخ داده؛ یعنی، هیچگونه آسیب دیگری درون زانوها ایجاد نشده باشد، با عواملی همچون شدت آسیب، سن بیمار یا شغل وی رابطه مستقیم دارد. مثلا اگر بازیکن فوتبالی دچار پارگی رباط صلیبی شده باشد اما بخواهد تحرک خودش را ادامه بدهد، قطعا به جراحی احتیاج دارد. ولی یک فرد مسن که زندگی آرامی دارد، بدون عمل جراحی هم می تواند سلامتیش را به دست آورد اما باید به طور کامل استراحت کند. از طرفی، اگر به جز پارگی رباط، آسیب دیگری نیز به بافت زانو وارد بشود، عمل جراحی نتایج بهتری برای وی خواهد داشت. در بعضی از موارد، پارگی به شکل کنده شدن قسمتی از استخوان در بخش اتصال رباط است؛ در این مورد هم برای درمان کردن عارضه، باید شخص عمل جراحی بشود، که در این عمل ناحیه شکسته شده با پیچ فیکس و به یک دیگر متصل می شود. زمانی که آسیب دیدگی رباط وخیم نیست، درمان پارگی با راه حل های بدون جراحی هم امکان پذیر است؛ چون که برخی از این روش ها به بیمار کمک می کنند تا بتواند فعالیت های قبلی خودش را دوباره شروع کند. هدف اصلی روش های بدون جراحی، کاهش دادن درد، تورم، بازیابی کردن دامنه حرکات طبیعی مفاصل، بهبود استقامت و تثبیت مفصل و بازگشت توانایی شخص است. از این روش ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- فیزیوتراپی
- دارو درمانی و داروهای ضدالتهاب
- تزریق کردن PRP
- تزریق گاز اوزون یا استروئید
- استفاده از زانوبندهای طبی
- انجام تمرینات ورزشی مناسب
بیشتر بخوانید: خرید کمربند طبی
فعالیت هایی که موجب آسیب دیدگی یا پارگی رباط صلیبی زانو خواهند شد:
زمانی که فرد به طور ناگهانی در هنگام حرکت، جهت و وضعیت بدنی خودش را سریعا تغییر بدهد، ممکن است دچار پارگی رباط های صلیبی یا حتی آسیب دیدگی شدید به این ناحیه بشود. اما رفتارهای پر خطر دیگری هم وجود دارند که باعث پاره شدن رباط های صلیبی می شوند که در زیر آورده شده اند.
- پریدن از ارتفاع بلند و فرود آمدن با زانو
- ضربات مستقیم به زانوها یا برخورد به آن، مثل برخوردهای بازیکنان به هم در بازی فوتبال
- استفاده کردن از کفش نامناسب
- بازی بر روی چمن مصنوعی
- استفاده کردن نادرست از وسایل ورزشی که اتصال آن ها به طور صحیح تنظیم نشده باشد.
بعد از آسیب دیدن رباط صلیبی قدامی زانو چه باید کرد؟
مراقبت اولیه از زانوها بلافاصله بعد از آسیب دیدگی رباط صلیبی قدامی، می تواند درد و تورم را کاهش دهد. استراحت، برای بهبودی پیدا کردن آسیب دیدگی بسیار ضروری است؛ زیرا وزنی که بر روی زانوها وجود دارد را کاهش می دهد. در هنگام بیداری فرد باید هر دو ساعت، حدودا 20 دقیقه از کیسه یخ بر روی زانو خود استفاده کند. بستن زانوها با کمک باندهای کشی برای کم کردن تحرک الزامی است و زانو را باید نسبت به بدن، کمی بالاتر قرار داد. علاوه بر این قرار دادن زانو بر روی بالش هم می تواند از شدت تورم بکاهد و درد فرد را تا حد زیادی کاهش بدهد. فیزیوتراپی هم تا چند هفته باید انجام بگیرد؛ همچنین مربی فیزیوتراپ تمرینات ورزشی که باید فرد در منزل انجام بدهد را به وی آموزش خواهد داد. با انجام دادن فیزیوتراپی بعد از آسیب دیدگی رباط صلیبی، توان دوباره زانوها به آن ها بخشیده می شود و درد یا تورم ناحیه مورد نظر کاهش پیدا می کند. پس از انجام دادن فیزیوتراپی باید تا یک مدتی تمرین های ورزشی سبک یا تفریحی انجام داد و از فشار آوردن به زانوی ترمیم شده خودداری کرد.
انواع رباط صلیبی
رباط های صلیبی نوارهای بافتی محکمی هستند که می توانند به استخوان دو طرف مفاصل وصل بشوند؛ این لیگامان ها مفصل ها را در کنار یک دیگر نگه می دارند و اجازه نمی دهد از هم دور بشوند. انواع رباط های صلیبی در متن زیر آورده شده است.
۱• رباط صلیبی قدامی یا ACL: این رباط در مرکز زانو قرار دارد و حرکات ساق پاها را به سمت جلو کنترل می کند.
۲• رباط صلیبی خلفی یا PCL: این لیگامان هم در مرکز زانو قرار دارد و به کنترل کردن حرکات ساق پا به عقب می پردازد.
۳• رباط کلترال داخلی یا طرفی داخلی (MCL): این رباط مسئول ثبات بهش داخلی زانو است.
۴• رباط کلترال خارجی یا طرفی خارجی (LCL): این رباط ناحیه خارجی زانو را تثبیت می کند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم
در زمان درد شدید، آسیب به زانوها یا هرگونه عارضه ناشی از صدمه، مهم است كه سریعا برای تشخیص و درمان به پزشك مراجعه کرد. پزشک متخصص با بررسی کردن دقیق ناحیه و تعیین نمودن شدت آسیب دیدگی می تواند درمان مناسب را به بیمارش پیشنهاد بدهد.
نحوۀ تشخیص
اگر احساس می کنید که رباط زانوهای شما پارگی و کشیدگی شده اند، باید با پزشک متخصص ملاقاتی داشته باشید. متخصص با پرسیدن سوالاتی درباره آسیب دیدگی می تواند اتفاقی که باعث پارگی یا کشیدگی رباط شده است را تشخیص بدهد و با معاینه کردن ناحیه، نظر خودش را بیان کند. چگونگی تشخیص پارگی رباط زانو به پزشک و شدت جراحت بستگی دارد. پزشک برای تشخیص پارگی رباط صلیبی محل آسیب دیدگی، پا را در وضعیت های مختلفی حرکت می دهد تا سلامت رباط ها را بررسی کند. اگر پزشک احتمال بدهد که آسیب دیدگی خیلی شدید است، برای بیمار انجام آزمایشات پیشرفته تری مثل اسکن امواج مافوق صوت و ام آر آی (MRI) را تجویز می کند؛ چون که پارگی رباط صلیبی در عکس ام ار ای به خوبی قابل مشاهده است. این آزمایش ها هر گونه پارگی و گسیختگی رباط زانوها را مشخص خواهد کرد؛ حتی در بعضی از مواقع یک راه تشخیص پارگی رباط زانو گرفتن عکس رادیولوژی است یا اگر ناحیه آسیب دیده ورم داشت، کمی از مایع جمع شده در ناحیه مورد نظر را خارج کند.
دارو درمانی
کنترل کردن درد بخش مهمی از برنامه مراقبتی بیماران است؛ به طور کلی از طریق مصرف داروهای مسکن، ناراحتی و درد بیمار کم می شود و به کسانی که دچار آسیب مفاصل شده اند، کمک می کنند. علاوه بر این برای بیماران از یکسری داروی ضد التهابی استفاده می شود تا ورم یا درد ناشی از پارگی و آسیب دیدگی رباط کاهش یابد.
نکته: داروهایی که برای کاهش درد یا بهبود عارضه پارگی و کشیدگی رباط های صلیبی زانو مورد استفاده قرار می گیرند، حتما باید توسط پزشک متخصص تجویز شوند؛ پس از مصرف خودسرانه این داروها خودداری کنید.
فیزیوتراپی
متخصص فیزیوتراپ زانوی بیمار را بررسی می کند و نوع، مقدار و علت ایجاد آسیب دیدگی و پارگی زانو را مشخص خواهد کرد. در مرحله بعد بیمار را به یک پزشک معرفی می کند تا داروهای مورد نیاز را تجویز نماید. درمان های اولیه فیزیوتراپی باعث کاهش درد یا ورم ایجاد شده خواهد شد و با از طریق ماساژ یا تکنیک های حرکتی، حرکات مفاصل زانو را بهبود می بخشد. همچنین برای بهبودی قدرت زانوها به بیمار انجام تمرینات ورزشی را پیشنهاد می دهد. بستن ناحیه آسیب دیده و تحریک الکتریکی از کارهایی است که فیزیوتراپ انجام می دهد؛ هر چند زمان ریکاوری در بین افراد متفاوت خواهد بود؛ به طوری که آسیب دیدگی جزئی پس از چهار الی شش هفته، عارضه های ملایم تر برای ۲ ماه و نمونه های شدیدتر به سه ماه برای درمان احتیاج دارند. درمان هایی که فیزیوتراپ تجویز می کند، دارای اهداف زیر هستند:
- کم کردن درد و التهاب
- بهبود و عادی سازی دامنه حرکات مفاصل زانو
- تقویت کردم عضلات چهار سر ران
- تقویت عضلات زرد پی و پایین تنه
- بهبود هماهنگی بین کشکک زانو
- بهبود موقعیت حرکتی و تعادل عضلات
بریس های زانو زانوبندها
بریس های زانو نگهدارنده خوبی برای این نواحی هستند و به ثبات، پایداری و استحکام زانوها کمک می کنند.
این بریس ها کاهش دهنده درد زانوها هستند و از وارد شدن آسیب های مجدد به ناحیه مورد نظر جلوگیری خواهند کرد. لازم است در زمان انتخاب زانوبند با پزشک یا فیزیوتراپیست متخصص مشورت کرد تا یک بریس مناسب با نیاز بیمار تجویز کند. انواع بریس های زانو به صورت زیر است.
- زانوبندهای مفصلی
- زانوبند نگهدارنده استخوان کشکک
- نوار چسب های زانو
- بریس زانوبند آرتروزی
- باند و نوار زانو
- زانوبندهای نئوپرین
تزریق پلاسمای غنی شده با پلاکت (PRP)
پلاسمای غنی شده با پلاکت که به آن PRP گفته می شود، پلاسمای تولید شده از بدن بیمار است و با سلول هایی به نام پلاکت غنی می شود. این پلاسما تعداد زیادی فاکتور رشد برای مفاصل دارد و می تواند فرآیند ترمیم این قسمت را سریع تر کند. وقتی که پی آر پی به مفاصل تزریق می شوند، به فرآیند ترمیم ساختارهایی که آسیب دیده اند کمک می کند؛ به طور کلی، هدف از تزریق کردن پلاسما کاهش علائم و درمان واقعی پارگی رباط است که نیاز بیمار به انجام جراحی و مصرف دارو را به طور کامل از بین می برد. از تزریق پی آر پی برای ترمیم کردن پارگی تاندون ها، رباط ها، غضروف، استخوان آسیب دیده در مفاصل زانو و آرتروز استفاده خواهد شد. برای این کار، مقدار مشخصی از خون بیمار را می گیرند سانتریفیوژ خواهند کرد تا پلاکت ها جدا شوند. سپس این اجزا به ناحیه آسیب دیده تزریق می شوند؛ از آنجایی که پلاسمای غنی با پلاکت را از خون خود بیمار می گیرند، این راه کاملاً بی خطر خواهد بود.
عمل جراحی
گاهی از مواقع از جراحی برای آسیب دیدگی های رباط زانو استفاده می شود؛ از این روش برای بیمارانی که به فعالیت ورزشی می پردازند و به خاطر شغلشان دچار پاره شدن رباط صلیبی می شود. اما با توجه به شرایط زیر، پزشک متخصص تصمیم می گیرد که بیمار را جراحی کند یا از یک روش درمانی دیگر استفاده نماید.
- خصوصیات اختصاصی بیمار
- فعالیت هایی که بیمار انجام می دهد.
- سطح کلی فعالیت بیمار
- شرایط زیربنایی سلامت فرد
- آسیب های احتمالی به زانو
کشیدگی درجۀ یک
در کشیدگی درجه اول رباط ها به صورت خفیف آسیب می بینند و کمی کشیدگی می شود؛ طبق نظر دکتر این عارضه را بدون عمل جراحی می توان درمان کرد. کشیدگی زانو در این عارضه باعث کشیده شدن رباط می شود و بافت لیگامان دچار آسیب خواهد شد اما ساختار اصلیش سالم باقی می ماند. این کشیدگی شامل کوفتگی، التهاب و آب اوردن زانو یا درد خفیف است.
کشیدگی درجۀ دو
در کشیدگی درجه دو، رباط به دلیل شدت آسیب در محل خودش سست می شود؛ این عارضه همان پارگی ناقص است. در این عارضه تعداد فیبرهایی که آسیب می بینند، بیشتر است یا تعدادی از رشته های رباط دچار پارگی می شوند ولی ساختارشان حفظ خواهد شد و همچنان سالم باقی می ماند. از علائم این کشیدگی باید به درد، ناپایداری زانوها، کوفتگی، تورم یا اسپاسم عضلانی اشاره کرد.
کشیدگی درجۀ سه
در کشیدگی درجه سه، رباط ها به طور کامل آسیب می بینند و در اکثر مواقع باید آن را جراحی کرد. در این کشیدگی رباط ساختارش را از دست خواهد داد و پاره می شود. از علائم آن باید به درد، تورم، کبودی ناپایداری زانو، خونریزی یا ناتوانی بیمار در حرکت زانو اشاره کرد.
جلوگیری از آسیب
پیشگیری کردن از آسیب های وارد شده به رباط زانو کار سختی است؛ چون که این عارضه بر اثر حوادث یا تصادف های غیر منتظره رخ خواهد داد اما با رعایت موارد زیر می توان تا حد زیادی از ایجاد پارگی لیگامان ها جلوگیری کرد.
- انجام مداوم تمرین های کششی و قدرتی برای قوی کردن عضلات ران پا
- گرم کردن بدن پیش از انجام دادن فعالیت های فیزیکی
- سرد کردن بدنبعد از فعالیت های فیزیکی با حرکات کششی
- تغییر تدریجی در تمرینات
عمل جراحی رباط صلیبی قدامی زانو
در جراحی رباط صلیبی قدامی زانو پزشک، ACL آسیب دیده را بر می دارد و سپس تاندونی را جایگزین آن می کند که این عمل با عنوان پیوند شناخته خواهد شد. پزشک این پیوند را در محل مناسبش قرار می دهد و دو عدد سوراخ (تونل) به وجود می آورد که یکی از این سوراخ ها در استخوان بالایی زانو و یکی دیگر آن در استخوان زیرین ایجاد می شود. در مرحله بعد، پزشک متخصص در این تونل ها چندین پیچ قرار می دهد تا پیوند در جایش ثابت شود.
رباط صلیبی قدامی (ACL)
رباط صلیبی قدامی، یکی از رباط های مهم و اصلی در مفاصل زانو است و استخوان ران پا را به ساق پا وصل می کند. جایگاه این رباط در بخش مرکزی زانو است و می تواند چرخش یا حرکات استخوان ساق پا را به سمت جلو کنترل کند.
رباط صلیبی پشتی(PCL)
رباط صلیبی پشتی(PCL)، دومین رباط مهم زانوها است که می تواند استخوان ران پا را به ساق وصل کند. رباط PCL در قسمت پشتی زانو قرار دارد و حرکات استخوان ساق به سمت جلو را خواهد کرد.
بهترین درمان برای پارگی رباط زانو
درست مثل حالت قبلی، بهترین روش درمان پارگی رباط زانو به شرایط بیمار برمی گردد. اگر فرد مسن باشد تا حد ممکن از عمل جراحی خودداری می شود و با استراحت و فیزیوتراپی مشکل را حل می کنند. اما در بعضی از مواقع رباط زانو کنده شده و سایر بخش های پا هم آسیب می بیند، در این شرایط راه درمان پارگی رباط زانو عمل کردن است؛ به همین دلیل روش درمان کشیدگی رباط زانو متفاوت خواهد بود.
سخن پایانی
رباط های صلیبی یکی از مهم ترین اجزای تشکیل دهنده زانو هستند و حرکات آن را کنترل می کنند؛ به همین جهت پارگی رباط صلیبی باعث از کار افتادن فرد می شود. علت های آسیب دیدگی و پاره شدن رباط متفاوت هستند که از جمله آن ها باید به فشار، تغییر جهت ناگهانی و غیره اشاره کرد؛ به همین دلیل باید بهترین درمان را انتخاب نمود. راه ها و روش های درمان متفاوتی وجود دارند که پزشکان بعد از بررسی چگونگی پارگی رباط صلیبی و علائم پارگی رباط صلیبی یکی از آن ها را برای درمان این عارضه انتخاب می کنند. علائم و نشانههای آسیب به رباط صلیبی قدامی زانو نیز متناسب با شدت آسیب متغیر هستند. ما در متن بالا در مورد پارگی رباط های زانو صحبت کردیم، اما برای کسب اطلاعات بیشتر همچون اقدامات در صورت وجود علائم پارگی رباط صلیبی و چگونگی عمل پارگی رباط زانو می توانید با کارشناسان مجموعه اورتینو تماس بگیرید.