اصلاح پای پرانتزی و درمان زانو پرانتزی
آیا میدانید بهترین درمان زانو پرانتزی چیست؟ بدون شک امروزه پای پرانتزی یکی از رایجترین عارضههای استخوانی در میان اغلب افراد است که تأثیرات زیادی در تغییر حالت اندام آنها دارد؛ اما آیا تاکنون این سؤال برایتان پیشآمده که دلیل اصلی پرانتزی بودن پاها چیست؟
ما در این مطلب قصد داریم تا با نگاهی جامع شما را در یافتن پاسخی مناسب برای این سؤال همراهی کنیم؛ پس خوشحال میشویم ما را تا انتهای این مقاله اورتینو همراهی کنید.
بیشتر بخوانید: قیمت زانوبند مخصوص درمان زانو پرانتزی
زانوی پرانتزی چیست؟
پای پرانتزی (Genu Varm) به عارضهای گفته میشود که در آن زانوهای فرد مبتلا از حالت طبیعی خارج شده و به سمت بیرون خم یا کمانی شکل میشوند. این بیماری زمانی نمایان میشود که فرد مبتلا در حالت ایستاده یا درازکش و با چسباندن پاها از مچ، زانوهایش به هم نچسبد و از هم فاصله داشته باشد.
اگر به موقع و در سنین پایین نسبت به تشخیص و درمان زانو پرانتزی اقدام نشود، علاوه بر تأثیر بر ظاهر فرد، موجب بروز درد، بیثباتی زانو و تحلیلرفتن تدریجی آن میشود؛ در برخی موارد نیز ممکن است وضعیت پاها و زانوها غیرقابلبرگشت شود.
بیشتر بخوانید: خرید زانوبندهای طبی اوزتینو
علل پرانتزی شدن زانو
مهمترین علت زانو پرانتزی چیست؟ عارضه پای پرانتزی ممکن است از دوران جنینی آغاز شود و به دلیل کمبود فضای قرارگیری جنین در رحم مادر اتفاق بیفتد. ناگفته نماند که این عارضه را میتوان در سنین بزرگسالی هم مشاهده کرد.
در صورتی که کج بودن پاها بیشتر از سه سال طول بکشد، نشان از پرانتزی بودن آن است. اکنون به مهمترین دلایل بروز این عارضه اشارهای خواهیم کرد.
بیماری بلونت
در بیماری بلونت که به آن تیبیا وارا نیز گفته میشود، ساق پای کودک به طور غیرطبیعی رشد میکند و زیر زانو خم میشود. این بیماری نوعی اختلال محسوب شده که به دلیل مشکل در رشد استخوان ساق پا ایجاد میشود. باگذشت زمان، این بیماری میتواند باعث مشکلات مفصلی در زانو شود.
این اختلال ممکن است در اوایل رشد نمایان شود؛ اما علائم آن تا زمانی که کودک به سن بلوغ نرسد شاید قابلمشاهده نباشد. بیماری بلونت در زنان، آمریکاییهای آفریقاییتبار و کودکان چاق شایعتر است.
راشیتیسم یا نرمیاستخوان
راشیتیسم یک بیماری رایجی بوده که از کمبود شدید کلسیم و ویتامین D ایجاد میشود. کمبود این مواد مغذی مهم در بدن باعث نرمشدن و ضعیفشدن استخوانها شده و درنهایت منجر به خمشدن پاها و ایجاد زانوهای پرانتزی میشود.
بیماری پاژه
این بیماری متابولیک در چگونگی شکستن و بازسازی استخوانها تأثیرات بسیار منفی میگذارد. در نتیجه استخوانها آنگونه که باید، نوسازی نمیشوند. باگذشت زمان، این بیماری میتواند منجر به زانوی پرانتزی و سایر مشکلات مفصلی شود.
بیماری پاژه اغلب در افراد مسن رخ میدهد و میتوان با تشخیص و درمان بهموقع، آن را با موفقیت مدیریت کرد.
روشهای درمان زانو پرانتزی
پاهای پرانتزی در نوزادان و کودکان زیر 2 سال معمولاً خودبهخود برطرف میشود. درصورتیکه ناهنجاریهای زانوی پرانتزی بعد از 2 سالگی همچنان ادامه پیدا کند، پزشک میتواند با بررسی و تشخیص علت مشکل، بهترین درمان زانو پرانتزی را تجویز کند.
درمان زانو پرانتزی با ورزش
حرکتهای ورزشی شامل الگوهای رفتاری و حرکات اصلاحی است. الگوهای رفتاری شامل آموزش نحوه صحیح راهرفتن با پنجه مستقیم و در یک خط فرضی و همچنین پرهیز از چهارزانو نشستن است.
حرکات اصلاحی پای پرانتزی نیز دارای حرکات تقویتی بر عضلات خارجی ساق، ران و نرمشهای کششی در سمت کپسول داخلی زانو است. حرکات ورزشی برای اصلاح زانو پرانتزی را سه یا چهار مرتبه در روز و هر بار به مدت بیست دقیقه با ترکیبی از حرکات مختلف باید انجام داد.
بیشتر بخوانید: نحوه استفاده از زانوبند طبی
درمان زانو با جراحی
افرادی که صفحات رشدشان بسته شده درصورتیکه زانوهای پرانتزی یا ضربدری داشته باشند باید ابتدا زانو شکسته شود، قسمت بالای استخوان ساق پا با یک برش کوچک و از داخل باز میشود. معمولاً یک تکه پیوند استخوان هم گذاشته و با یک پیچ پلاک کوچک محل استخوان ثابت میشود.
مزیت این روش این است که معمولاً در مدت 3 ماه جوش خوردن کامل میشود و بیمار میتواند به فعالیتهای گذشته خود بپردازد. همچنین در کودکانی که پاچنبری یا کلاب فوت دارند، چنانچه به موقع مراجعه کنند، حتماً درمان میشود؛ اما لازمه آن همکاری والدین با جراح ارتوپد و پوشیدن بریس است.
درمان زانو پرانتزی با فیزیوتراپی
درمان پای پرانتزی به روش فیزیوتراپی با تقویت عضلات میتواند تورم و قوس پاها را کاهش داده، درد را تا حدودی تسکین دهد و عملکرد مفصل زانو را بهبود بخشد. همچنین فیزیوتراپی فرد مبتلا را در راه رفتن، زانو زدن و نشستن کمک میکند.
ترکیبی از فیزیوتراپی دستی و تمرینات ورزشی تحت نظر دکتر فیزیوتراپ ورزش و متخصص و انجام حرکات اصلاحی پای پرانتزی میتوانند عملکرد فرد مبتلا را بهبود ببخشد.
درمان زانوی پرانتزی با زانوبند یا زانوبند برای پای پرانتزی
یکی از روشهای درمان زانو پرانتزی استفاده از دستگاه بریس و آتلهای مخصوص و زانو بند برای پای پرانتزی است، این روش درمانی برای کودکانی که دارای سن 3 تا 4 هستند، بهتر جواب میدهد؛ چون استخوانهای آنها قابلانعطاف است و با توجه به این که در سن رشد هستند بهتر به روشهای درمان پاسخ میدهند.
بریس و دستگاههای آتل ، زانوها را در کنار یکدیگر قرار میدهد، برای اصلاح ناهنجاری و بدشکلی محور زانوها، این نوع زانوبند های مخصوص اصلاح پا پرانتزی بسیار مؤثر است، البته بریس برای درمان بزرگسالان خیلی مناسب و مؤثر نیست، زیرا استخوان بزرگسالان رشد کامل خود را داشته و انعطاف لازم را نیز از دست داده است.
زانو بند اصلاح پای پرانتزی
این نوع زانوبند ها ( زانو بند طبی برای پای پرانتزی ) با استفاده از سیستمهای مهاری یا مفاصل زانو، جلوگیری از حرکات نادرست و حمایت از زانو در طول حرکات مختلف را هدف قرار میدهند. این نوع زانوبند ها مانند زانوبند اصلاح پای پرانتزی اورتینو موجب اصلاح این وضعیت در بیماران میشوند.
درمان زانوی پرانتزی با پیلاتس
آخرین مورد درمان زانو پرانتزی، تمرین پیلاتس بوده که دارای حرکتهای مشابه یوگا است. انجامدادن مرتب این تمرین باعث کمک به اصلاح موقعیت بدن، ایجاد هماهنگی در بخشهای مختلف پا و اصلاح وضعیت پای پرانتزی میشود.
علاوه بر این، انجام پیلاتس میتواند به افزایش قدرت و بهبود وضعیت عضلات در ناحیه پاها و شکم کمک کند. برای انجام این حرکت باید نکات زیر را بهدرستی انجام دهید:
- به پشت دراز بکشید.
- پاهای خود را کنار یکدیگر قرار داده و آنها را به سمت سقف بالا ببرید.
- سپس پاها را بهآرامی به موقعیت اولیه روی زمینباز گردانید (این حرکت را 10 الی 20 بار در هر مرتبه تکرار کنید).
بیشتر بخوانید: خرید کمربند طبی
در پایان
در این مقاله علت و درمان زانو پرانتزی را ارائه دادیم، امید است با مطالعه و شناخت این بیماری به درمان آن دراسرعوقت بپردازید. برخی والدین به دلیل عدم آگاهی از علائم این بیماری بهراحتی گذشته و توجهی به نوع حرکت فرزند خود نمیکنند.
همچنین بهمنظور پیشگیری از بروز این بیماری در بزرگسالی به والدین توصیه میشود حرکت پا فرزند خود را از 18 ماهگی دنبال کنند.
سؤالات متداول
- بیماری بلونت در چه افرادی مشاهده میشود؟
در زنان، آمریکاییهای آفریقاییتبار و کودکان چاق دیده میشود.
- آیا دستگاه بریس برای درمان بزرگسالان مبتلا به زانو پرانتزی مؤثر است؟
خیر دستگاه بریس برای بزرگسالان خیلی مناسب نیست، زیرا استخوان بزرگسالان رشد کامل خود را داشته و انعطاف لازم را نیز از دست داده است.
- فیزیوتراپی چه تأثیری در درمان زانو پرانتزی دارد؟
فیزیوتراپی میتواند تورم و قوس پاها را کاهش داده، درد را تا حدودی تسکین دهد و عملکرد مفصل زانو را بهبود ببخشد.