14 دلیل کمردرد و درمان آن
کمردرد بیماری شایعی است که تقریباً همه ی افراد در طول زندگی خود به آن دچار می شوند. کمردرد گاها به صورت ناگهانی شروع شود و به مرور زمان علائم آن آشکار شود. کمردرد دلایل مختلفی دارد که امروزه حتی در جوانان هم نیز اتفاق می افتد. علت های کمردرد عبارتاند از سیاتیک، دیسک کمر، تنگی کانال نخاعی، گودی کمر، قوز پشتی، لغزش مهره، رگ به رگ شدن، عفونت ستون فقرات، روماتیسم ستون فقرات، آرتروز، چاقی و….
کمردرد می توان هم به صورت جراحی یا بدون جراحی درمان کرد. درمان های بدون جراحی شامل داروی کمر درد و استفاده از داروهای مسکن و ضد التهاب است و روش های طب فیزیکی و فیزیوتراپی از جمله نرمش های مفید برای تقویت کمر و حرکات ورزشی مانند یوگا، پیلاتس، تمرینات آب درمانی، حرکات اصلاحی، طب سوزنی، استفاده از کمربند طبی مخصوص و … می باشند.اما روش جراحی در مواقع بسیار خاص استفاده می شود که معمولا پزشکان روش های جراحی بسته ستون فقرات را ترجیح می دهند.
بيشتر بخوانيد: قیمت انواع کمربند طبی
کمر درد از چیست؟ (علل شایع کمردرد)
کمردرد میتواند دلایل متعددی داشته باشد. همچنین کمردرد با توجه به علت و میزان حاد بودن درمان های متفاوتی دارد.
ما در این مقاله به چند مورد از علت های کمردرد و شایع ترین روش های درمان آن اشاره می کنیم.. اما تشخیص علت دقیق باید توسط پزشک متخصص انجام شود.
انواع کمر درد
کمر درد از نظر مدت زمان شروع و میزان درد می تواند چندین نوع باشد. اگر حاد باشد؛ یعنی کمردردهایی که کمتر ۶ هفته طول می کشند و در عرض دوماه بهبود پیدا میکنند. کمر درد هایی که بین یک تا سه ماه پس شروع علائم طول میکشد، کمر دردهای حاد نامیده میشوند. نوع دیگر کمر درد، کمر درد مزمن است که کمر درد هایی هستند که بعد از سه ماه درمان هنوز بهبود پیدا نکرده اند و کمردرد هنوز ادامه دارد. به طور کلی هرچقدر کمردرد زمان بیشتری طول بکشد تا خوب شود نشانه بیماری های بدتری می باشد.
کمردردها از لحاظ خصوصیات بالینی به سه دسته تقسیم می شوند:
- کمر دردهای مکانیکی یعنی کمردرد هایی که با استراحت بهتر می شوند و با فعالیت بدن بدتر می شوند. این نوع درد ها به علت بیماری هایی هستند که به ریشه های عصبی فشار وارد می کنند؛ مانند پارگی دیسک کمر، تنگی کانال نخاعی، ناپایداری و حرکت غیر عادی مهره ها.
- نوع دیگر بیماری کمر درد مربوط به دردهای التهابی است. یعنی دردهایی که صبح ها هنگام برخاستن بیمار از بستر ایجاد می شوند و هنگامی که بدن بیمار کمی گرم می شود و حرکت می کند درد بیمار بهتر می شود. این نوع دردها معمولاً در بیماریهای التهابی مانند آرتریت روماتوئید، اسپوندیلیت آنکیلوزان دیده می شود.
- دردهایی که ترکیبی از تمام موارد بالا هستند؛ مانند دردهای مربوط به تومورهای شکستگی ها پوکی استخوان و….
دلایل اصلی کمر درد
درد کمر معمولاً زمانی رخ میدهد که در نحوه اتصال نقاط مختلف کمر و عملکرد آنها اختلال ایجاد شده باشد به عبارتی مهرههای ستون فقرات، دیسک بین مهرهها، طناب نخاعی، مجموعه اعصاب و عضلات تاندونها و رباطهای مجاور دچار مشکل شده باشند.
وجود مشکل در ستون فقرات و طناب نخاعی باعث ایجاد درد در قسمت میانی کمر میشود و احساس درد در دو طرف کمر معمولاً نشانه مشکل در عضلات و رباطها و تاندونها و سایر بافتهای نرم مجاور و محافظ ستون فقرات است.
1: فتق (بیرون زدگی دیسک کمر)
فتق دیسک کمر معمولا در قسمت پایینی ستون فقرات می افتد و رایج ترین دلیل کمر درد می باشد. فتق دیسک زمانی به وجود می آید که قسمت ژله ای مرکز دیسک، به حلقه بیرونی آن فشار می آورد. اگر دیسک فرسوده یا آسیب دیده باشد، این قسمت مرکزی به سمت بیرون می آید و باعث می شود کانال نخاعی متورم و بیرون زده شود. همین دلیل باعث درد می شود. بیماران مبتلا به فتق دیسک از احساس درد مداوم و سنگینی در پایین کمر شکایت دارند و ایستادن یا راه رفتن به مدت طولانی برایشان بسیار سخت است
2: دیسک کمر
دیسک ها به عنوان بالشتک بین استخوان ها (مهره ها) در ستون فقرات شما عمل می کنند. مواد نرم داخل دیسک می توانند برآمده یا پاره شوند و روی عصب فشار بیاورند. با این حال، میتوانید دیسکی برآمده یا پاره شده بدون کمردرد داشته باشید.
3: تنگی کانال نخاعی
تنگی کانال نخاعی، یکی از علت های شایع کمردرد است و زمانی رخ می دهد که کانال کوچک نخاعی که در بر گیرنده ی ریشه های عصبی و نخاع است، فشرده شود. این بیماری باعث فشرده شدن نخاع و ریشه های عصبی شده و منجر به ایجاد درد، گرفتگی و ضعف یا بی حسی کمر و پا می شود. معمولا تنگی کانال نخاعی، از آرتروز یا آرتریت فرسایشی ستون فقرات و دیسک های بین مهره ای به وجود می آید. معمولاً علائم تنگی کانال نخاعی به آهستگی شروع می شوند و در طول زمان بیشتر می شوند.
4: سیاتیک ( کمر درد سیاتیک )
سیاتیک درد پایین کمر و پاها است که از تحریک عصب سیاتیک ناشی می شود. درد سیاتیک معمولا از پایین کمر به سمت پشت ران و بعد به سمت زانو منتشر شود. اکثر مواقع درد سیاتیک به عنوان درد عصب سیاتیک شناخته می شود. علت های درد در پایین کمر میتوانند پیچیده باشد.
5: عفونت طناب نخاعی
عفونت طناب نخاعی یک بیماری نادر است که می تواند باعث آسیب دیدن نخاع و کمر شود. عفونت به دلیل آلوده شدن بافت های آسیب دیده ایجاد می شود. معمولاً علت عفونت طناب نخاعی، وارد شدن باکتری ها به نخاع می باشد.
6: روماتیسم ستون فقرات
اسپوندیلیت آنکیلوزان یک نوع آرتریت است که ستون فقرات را تحتتأثیر خود قرار می دهد. این بیماری باعث التهاب و ورم شدید مهره ها می شود که ممکن است منجر به کمردرد شدید شود. در موارد پیشرفته تر، التهاب و ورم می تواند باعث ایجاد استخوان جدید روی ستون مهره ها شود که منجر به بد شکلی کمر می شود.
7: کشیدگی و رگ به رگ شدن (کشیدگی ماهیچه یا رباط)
یکی از دیگر از علت هایی که باعث کمردرد می شود، کشیدگی و رگ به رگ شدن کمر است. کشیدگی و رگ به رگ شدن، آسیب هایی است که معمولا از فعالیت های فیزیکی سنگین به وجود می آید. بلند کردن مکرر اجسام سنگین یا یک حرکت ناهنجار ناگهانی می تواند عضلات پشت و رباط های ستون فقرات را تحت فشار قرار دهد. اگر در شرایط بدنی نامناسبی هستید، فشار مداوم روی کمر می تواند باعث اسپاسم عضلانی دردناک شود.
8: انحراف جانبی ستون فقرات
اسکولیوز یک بیماری است که بیشتر کودکان و نوجوانان را تحتتأثیر قرار می دهد. اسکولیوز انحراف جانبی ستون فقرات می باشد. یعنی به جای یک خط مستقیم در وسط کمر، ستون فقرات دارای انحراف، مانند حرف C یا S دیده می شود.
9: لغزش مهره
این بیماری باعث می شود تا یکی از مهره های پایینی ستون فقرات، بر روی مهره ای که پایینی خود بلغزد. این بیماری بسیاردردناک می باشد و باعث کمردرد شدید.
10: پوکی استخوان
پوکی استخوان باعث ضعیف شدن استخوان ها می شود و احتمال شکستگی استخوان ها را افزایش می دهد. اگر استخوانهای شما متخلخل و شکننده شوند، مهرههای ستون فقرات شما ممکن است دچار شکستگیهای دردناک شوند.هر شخصی ممکن است به پوکی استخوان مبتلا شود؛ اما این بیماری در زنان مسن رایج تر است.
11: چاقی
بیماران چاق یا افرادی که دارای اضافه وزن شدید هستند، ممکن است دچار کمردرد ناشی از سیاتیک یا فتق دیسک کمر شوند. این کمردرد هنگامی رخ می دهد که دیسک ها و دیگر ساختارهای ستون فقرات، به علت اینکه باید فشار ناشی از اضافه وزن بر روی کمر را تحمل کنند، دچار آسیب می شوند.
12: آرتروز
استئوآرتریت می تواند کمر را تحت تاثیر قرار دهد. در برخی موارد، آرتروز در ستون فقرات می تواند منجر به باریک شدن فضای اطراف نخاع شود، وضعیتی که به آن تنگی نخاعی می گویند.
13: بارداری ( کمر درد از علائم بارداری )
کمردرد در دوران بارداری و در زنان حامله بسیار رایج است؛ اما بهتر است از آن جلوگیری شود. موارد، کمر درد بارداری می تواند بعد از گذشت 8 تا 12 هفته از بارداری شروع شود. یکی از رایج ترین درد در زنان باردار کمر درد است که باعث می شود دردی را در کمر و یا باسن، ران و پاها تجربه کننده. این درد ممکن است ثابت باشد، با فعالیت بدتر شود، خواب را مختل کند و یا عملکرد کلی بدن را کاهش دهد. در حالی که این علائم پس از زایمان خود به خود برطرف خواهند شد. انواع علل کمردرد زنان را در لینک آبی بخوانید.
14: کمر درد عصبی
گاهی ممکن است کمر درد افراد به دلیل وجود مشکلات عصبی باشد. این درد زمانی رخ می دهد که اعصاب خارج شده از مهرههای کمری شما تحت فشار یا ضربه قرار گرفته باشند. گاهی این بیماری میتواند درد ارجاعی از عصب سیاتیک در پا باشد. علت این بیماری میتواند ریشه در حوادث گوناگون داشته باشد.
بيشتر بخوانيد: کمربند طبی اسپاینومد اورتینو
سوزش کمر نشانه چیست؟
بارزترین دلیل وجود سوزش در کمر نشانه وجود بیماری روماتیسم است. روماتیسم یک بیماری پیش رونده و دردناک است که بیشتر مواقع ستون فقرات را درگیر می کند و گاها مفاصل و رباط ها را هم درگیر می کند و معمولاً با بیماری دیسک کمر اشتباه گرفته می شود.
کمر درد شدید
یکسری از بیماری ها و آسیب هایی هستند که باعث می شوند درد کمر بسیار شدیدتر از حالت معمولی خود باشد. این مشکلات عبارتاند از کشیدگی و رگ به رگ شد، شکستگی، مشکلات دیسک، مشکلات ساختاری کمر، آرتریت و…..
درد کمر نشانه چیست؟
درد کمر می تواند علت های مختلفی داشته باشد. جابه جایی اجسام، پیچ خوردگی ته بدن، خم بودن کمر در زمان طولانی، افتادن، نشستن طولانی، ورزش نادرست، چاقی و… عادی ترین دلایلی هستند که باعث درد کمر می شود.
روش درمان کمر درد
روش های بسیاری برای درمان کمر درد وجود دارد که همه ی این روش ها بسته به نوع کمر درد و میزان درد قابل استفاده است. روش های مرسوم برای درمان کمر درد به شرح زیر می باشد:
- – گرما و سرما دادن به کمر
- – انجام تمرینات تقویتی عضلات کمر
- – فیزیوتراپی
- – دارو درمانی (استفاده از داروهای مسکن)
- – مانیپولاسیون (جا انداختن) و تحرک بخشی ستون فقرات
- – تراکشن (کشش)
- – طب سوزنی
- – استفاده از کمربند طبی
- – بیوفیدبک
- – تزریق استروئید اپیدورال
- – عمل جراحی (در شرایط خاص)
روش گرم کردن و سرد کردن درمان خانگی کمر درد
استفاده از کمپرس یخ و یا پد گرمکن به کاهش درد کمر کمک بسیار زیادی میکند. چنانچه ضربه به کمر شما وارد شده است و احتمال کبودی دارد و یا درد شدید و ناگهانی احساس میکنید، میتوانید از کمپرس یخ استفاده کنید و یا بستههای مواد غذایی که در فریزر یخ زدهاند را بر روی محل دردناک قرار دهید. در مواردی که ماهیچههای کمر دچار کشیدگی و یا گرفتگی شدهاند و یا از کبودی روی کمر بیش از ۴۸ ساعت گذشته است، میتوان از یک کیسه آب گرم برای از بین بردن کبودی و یا کاهش درد استفاده نمود.
تعویض کفش برای درمان سنتی کمر درد
گاهی اوقات استفاده از یک کفش نامناسب، سبب فشار به پا و بهخصوص کمر میشود که ممکن است حتی بر روی رگ سیاتیک نیز تاثیر بگذارد. برای پیشگیری از ایجاد درد سیاتیک و همچنین کاهش فشار نامناسب بر روی کمر خود، بهتر است از کفشهای مناسب استفاده کنید. کفش مناسب کاملاً تخت یا پاشنه بلند نیست؛ بلکه باید کف آن طبی بوده و فشار را بر روی تمام سطح پا پخش کند و کمی پاشنه داشته باشد تا کف پای شما بهصورت تخت روی زمین قرار نگیرد.
استرس و اضطراب، دشمن کمر درد
بسیاری از افراد به دنبال استرس و اضطراب دچار اسپاسم عضلانی میشوند که میتواند در ناحیه گردن، کمر، دستها و یا پاها خود را نشان دهد. همچنین بسیاری از افراد درد کمر درد را بهعنوان یک اسپاسم از علائم پیش قاعدگی تجربه میکنند. برای کاهش اسپاسم باید استرس را از خود دور کنید و از داروهایی که توسط پزشک تجویز میشود، برای درمان کمردرد خود استفاده نمایید.
خرید کمربند طبی و استفاده از آن
پایبندی به بستن کمربند طبی یکی از مهمترین عوامل رفع کمردرد است ، اگرچه درست است که پوشیدن کمربند طبی به دلیل تداخل در کارهای روزمره دشوار است اما اگر کمربند طبی بیش از حد دست و پا گیر یا ناراحت کننده باشد ، پزشک می تواند به تنظیم آن کمک کند. توصیه می شود قبل از اینکه از خرید کمربند طبی با پزشک مشورت کنید.
بهترین مسکن کمر درد
انواع مختلفی مسکن برای تسکین و بهبود درد کمر وجود دارد که در ادامه به بعضی از آن ها اشاره می کنیم.
استامینوفن (تیلنول)، NSAIDs(آسپرین، ایبوپروفن، موترین)، شل کننده های عضلانی، قرص ALEVE، Advil، Motrin
بيشتر بخوانيد: علت و درمان قوز پشتی
استفاده از کمربند طبی برای درمان کمردرد
استفاده از کمر بند طبی یکی از راه هایی است که به بهبود درد کمر بسیار کمک میکند. کمر بند طبی با حمایت اضافه مهرهای کمر به محکم نگه داشتن ستون فقرات و کاهش درد بسیار کمک می کند. علاوه بر این کمربند طبی به گونه ای طراحی شده است که از حرکت های ناگهانی و مضر برای بدن جلوگیری کند.
ورزش برای کمر درد
ورزش کردن و فعالیت بدنی همیشه موجب بهبود کارایی بدن می شود. اما زمانی که دچار کمر درد هستید بهتر است برای ورزش کردن با پزشک خود مشورت کنید.
اما در ادامه حرکت هایی را به شما آموزش می دهیم که به هنگام درد کمر می توانید آن ها را بدون هیچ عوارضی جانبی، انجام دهید.
- بالا آوردن لگن
در این نوع ورزش باید به پشت بخوابید و زانوهای خود را خم کنید. سپس به آرامی لگن خود را بالا بیاورید و ۵ ثانیه نگه دارید و به آرامی لگن خود را روی زمین بگذارید و ۵ ثانیه استراحت کنید. همین حرکت را 10 بار انجام دهید.
- دراز و نشست
این حرکت را باید با احتیاط زیاد انجام دهید، زیرا اگر درست انجام نشود، در اکثر موارد باعث تشدید کمردرد می شود. برای این کار به پشت بخوابید و دستهای خود را موازی بدن قرار دهید و زانوهای خود را خم کنید و سعی کنید کمی عضلات شکم را منقبض کنید و سر و شانه خود را تا ۲۰ درجه (نه بیشتر) بالا بیاورید.
این حرکت را به تعداد 15 بار انجام دهید و اگر مشکلی نداشتید باز هم می توانید تکرار کنید.
- حرکت خم شدن به عقب
در این حالت به روی شکم بر روی زمین بخوابید و سپس آرنج های خود را به حالت ۹۰ درجه دربیاورید و سرشانه خود رو بالا نگه دارید و سپس به حالت قبلی بر گردید و آرنج ها تکیه کنید.
- کشیدن دشت و پا
برای این حرکت به حالت چهار دست و پا بر روی زمین قرار بگیرید و سپس دست و پای راست را از زمین جدا کنید و به حالت کشیده نگه دارید. ۵ ثانیه در این موقعیت بمانید و بعد به حالت اول برگردید. این حالت را ۵ بار تکرار کنید. سپس همین کار را با دست و پای طرف چپ هم انجام دهید.
- کشش همسترینگ
برای کشش همسترینگ (عضلات پشت پا) به حالت ایستاده بایستید و پای خود را روی یک چهارپایه قرار دهید و کمی به جلو خم شوید و به روی چهارپایه فشار وارد کنید.
خرید کمربند برای کمر درد
درمان کمر درد با کمربندهای طبی یک روش مؤثر برای برخی از بیماری های ستون فقرات است. با این حال، در صورت مرغوب نبودن کمربند طبی، ممکن است موجب بروز ضایعات پوستی یا سوزش و خارش در قسمت کمر و پهلو ها شود. بنابر این اگر قصد خرید کمربند طبی برای درمان کمر درد خود دارید و فرصت کافی برای جستجو و خرید ندارید و به دنبال بهترین کمربند طبی هستید، می توانید از کمربند های طبی اورتینو خرید خود را انجام دهید. کمربند های اورتینو با داشتن کیفیت بسیار بالا و تنوع، می تواند بهترین انتخاب برای شما باشد.
خرید کمربند طبی پیشرفته اورتینو
محصولات ستون فقرات اورتینو در سه نوع کمربند طبی ارائه میشود. یکی از اصلی ترین روش های تسکین درد و درمان کمردرد، خرید کمربند طبی و استفاده از آن میباشد.
ارتز ستون فقرات اورتینو با بهره گیری از سیستم پیشرفته قرقرهاى، تکنولوژی پارچههای سه بعدی، پد فوم حافظه دار (memory foam)، متناسب با آناتومی ستون فقرات طراحی شده است.
خرید کمربند طبی TLSO اورتینو
کمربند طبی TLSO از ساختار مفصلی ستون فقرات از مهرههای انتهایی گردنی(C7) تا مهرههای خاجی (S1) حمایت نموده و با تکیه بر طراحی منحصر بفرد پد پلیمری TLSO ، قابلیت تنظیم ارتفاع متناسب با هندسه بدن بیمار را داراست.
خرید کمربند طبی LO اورتینو
کمربند طبی LO از ساختار مفصلی ستون فقرات از مهرههای خاجی (S1) تا مهره های کمری (L1) حمایت نموده و حمایت مناسبی از ستون فقرات در دردهای کمری فراهم می کند. وجود سیستم پیشرفته قرقره ای در این کمربند، باعث راحتی در استفاده و افزایش طول عمر و دوام محصول شده است.
خرید کمربند طبی LSO اورتینو
کمربند طبی LSO از ساختار مفصلی ستون فقرات از مهرههای خاجی (S1) تا مهره های پشتی (T9) حمایت نموده و حمایت بالایی از ستون فقرات در دردهای حاد کمر تا حمایت بعد از عمل را فراهم می کند.